Onkruid- invasieve exoten beheersing

Voor onkruidbestrijding en beheersing van invasieve exoten hebben we de beschikking tot verschillende mogelijkheden:

  • Duurzaam heet water
  • Maaien en afvoeren
  • Borstelen
  • Afgraven en ter plaatse zeven
  • Hete lucht
  • Handmatig

Heet water

Voor het bestrijden van onkruid kunnen wij gebruik maken van heet water. Deze manier van bestrijden is zeer milieuvriendelijk. Dit proces werkt als volgt: Met een geïsoleerde tank van 25.000 liter op een vrachtwagen, wordt heet water opgehaald bij de biogascentrale. Dit water bevat restwarmte, er is dus geen extra energie gebruikt om het water te verwarmen. De temperatuur van dit water zit tegen het kookpunt aan en dankzij de geïsoleerde tank daalt dit maar enkele graden gedurende de dag. Het hete water kan gelijk vanuit de voorraadtank op het onkruid gespoten worden of, voor krappere locaties, overgepompt worden in een 1.500 liter tank, geplaatst op een lichte bestelauto. Door het hete water op het onkruid te spuiten, verbrand de plant en raakt de wortel uitgeput, waardoor het onkruid met ongeveer 5 rondes per jaar onder controle gehouden kan worden.

Hete lucht

Door het onkruid bloot te stellen aan stralingswarmte (hete lucht) sterft de plant af binnen enkele uren. Tijdens dit proces is er geen direct contact met de plant. Ook worden er geen vlammen gebruikt, waardoor het gevaar op brand minimaal is. De installatie is gemonteerd op een kleine, wendbare machine waardoor deze combinatie zeer geschikt is voor voetpaden en andere krappe locaties.

Hetelucht machine

Maaien en afvoeren

Voor beheersing van invasieve exoten als de japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en jacobskruiskruid kunt u er voor kiezen om als eerste stap te gaan maaien en afvoeren.

Het maaien en afvoeren is aan te raden middels een maaizuigcombinatie, aangebouwd met invasieve exoten maaibak. Hierdoor worden de invasieve exoten niet verhakseld boven het maaiveld en komt de gehele plant in de afgesloten bak.

Het maaien van reuzenberenklauw kan middels onze op afstand bestuurbare maairobot. Met deze machine komt onze machinist niet in aanraking met de gevaarlijke sappen, aangezien hij tot op 150 meter afstand kan bedienen. Deze methode kan alleen worden toegepast indien de plant nog geen zaad heeft gezet om verspreiding te voorkomen.

Handmatig

Natuurlijk kunnen we ook handmatig onkruid verwijderen op verhardingen. Dit gebeurd voornamelijk met bosmaaier, uitgerust met draadkop. Het risico op wegvliegende stenen is hierdoor erg groot, daarom worden de draadkoppen voorzien van een beschermkap

Deel deze pagina: