Humanitaire transporten Oost Europa

Een bijzondere bezigheid van de familie van Regteren is het deelnemen maar zeker ook het verzorgen van humanitaire transporten naar Oost Europa.

In 1982 raakte de grondlegger van ons bedrijf betrokken bij een humanitair project in Polen. In een nabijgelegen dorp van Ruinen was het idee geopperd om een kleinschalig transport op te zetten naar Polen. Een bestelbus van ons bedrijf werd volgepakt met hulpgoederen en samen met een kleine vrachtwagen uit Ruinerwold werd op een koude winteravond in December afgereisd naar Polen.

Natuurlijk was het tijdstip qua planning goed gekozen, immers in de winter hadden we het destijds niet druk met groenvoorzieningswerkzaamheden, echter qua jaargetijde was het minder goed gekozen. Het werd een bizarre rit met veel sneeuw en zeer lage temperaturen.

Voor het eerst van zijn leven raakte Henk van Regteren in de ban van het communistische systeem en de vreselijke onderdrukking en armoede wat dit veroorzaakte. De gevoelige snaar was geraakt en er ontstond een interesse maar zeker ook een behoefte om “iets te doen” voor deze mensen.

Kort achter elkaar volgden hulptransporten naar Polen elkaar op. Het eerste transport ging naar Poznan, het tweede transport naar Warschau.

Ook werden steeds meer dorpsgenoten enthousiast gemaakt om het avontuur aan te gaan. De groep met vrijwilligers groeide. Er werd in eigen beheer kleding ingezameld.

Er volgden in die jaren ettelijke hulptransporten naar Polen. Daar werden zoals gezegd, eerst bestelbusjes ingezet. Later werd ook onze container(vracht)auto ingezet.

Tot de dag van vandaag kunnen wij trouwens nog steeds bouwen op een gezellige, vakbekwame en deskundige groep van vrijwilligers en chauffeurs!

Roemenië

Wie kent niet de verhalen van de Roemeense Revolutie en het omverwerpen van de regering van Nicolae Ceauşescu?

De regering van Ceaușescu werd omvergeworpen tijdens de Roemeense Revolutie van december 1989. Na een haastig georganiseerd twee uur durend showproces in een klaslokaal dat een rechtbank moest voorstellen werden hij en zijn vrouw veroordeeld tot de doodstraf. Na de veroordeling zijn ze geboeid mee naar buiten genomen en daar ter plekke geëxecuteerd. Kort daarna werden de beelden op de televisie uitgezonden (door middel van de verovering van de communistische tv-zender).

Het nieuws van de val van de Roemeense regering werd door Van Regteren gevolgd. Het duurde niet lang toen hij door de Ruiner huisarts P.S. Bruins werd benaderd inzake een hulptransport naar Roemenië.

In april 1990, vrijwel direct na de val van Ceauşescu, was het eerste bestelbusje van ons bedrijf onderweg naar de plaats Aleşd in Roemenië met twee vrijwillige chauffeurs van het eerste uur, Jan Klomp en Jopie Platen, beiden uit het dorp Ruinen.

Even voor de beeldvorming, de plaats Aleşd ligt op ongeveer 70 kilometer afstand van de Hongaars/Roemeense grens Borş. Heel vaak als wij de plaats Aleşd doorrijden lachen we erom dat het maar zo’n klein eindje Roemenië in ligt maar dit waren helden van het eerste uur en zo werden ze ook ontvangen in het dorp Ruinen toe ze terugkeerden van deze reis.

Ook nu weer volgde een tweede hulptransport naar Aleşd in Roemenië het eerste vlot op. Wel met twee andere chauffeurs, namelijk Bernhard van Regteren en Jan Hendrik Bruins.

Het waren reizen waarbij de eerste indrukken werden opgedaan. De chauffeurs waren altijd weer verbaasd van de enorme cultuurschok en de vreselijke armoede die het stalinistische regime van Ceauşescu had veroorzaakt. De eerste (grens)ervaringen onderweg werden opgedaan en die waren zeker niet altijd positief…..

De chauffeurs kwamen thuis met het eerste fotomateriaal en het werd al snel duidelijk dat hulp aan Roemenië broodnodig was!   

Een hulptransport met bestelbus is natuurlijk een heel klein druppeltje op een gloeiende plaat en daarom werd er met vereende kracht een oprijvrachtauto van ons bedrijf omgebouwd tot een heuse bakwagen. In combinatie met een geleende aanhanger ging er al snel 8 x zoveel mee dan in één bestelbus.

Direct na de revolutie deelde het Rode Kruis Roemenië in voor de Nederlandse hulporganisaties. Zo kon het geschieden dat de vrijwilligers uit Ruinen de plaats Piatra Neamt kregen toegewezen. Een plaats in het noord oosten van Roemenië. Al met al een dag langer reizen met een vrachtwagen, in verhouding tot Aleşd. Zeker in de jaren 90 stelde de infrastructuur en de kwaliteit van de wegen weinig voor in het Oostblokland.

Maar een groot gedeelte van Roemenië werd op deze manier ontdekt door de mannen en vrouwen uit Drenthe.

Wordt het wegennet in Roemenië vandaag de dag steeds beter, destijds waren het zware ritten voor mens en materiaal. Van een internationale pechservice had nog nooit iemand gehoord in Roemenië, je was dus op jezelf aangewezen als er iets kapot ging.

Zoals gezegd werd Piatra Neamt door het Rode Kruis aangewezen. In dit geval het ziekenhuis van die stad. De bezoeken en rondleidingen die de Ruiners kregen in het ziekenhuis lieten bij velen een diepe indruk achter. De humanitaire actie werd opgeschaald en zo kon het gebeuren dat er vanuit Ruinen naast kleding ook veel ziekenhuisapparatuur, bedden en zelfs complete keukens vervoerd werden.

Dit transport werd veelal door Van Regteren uit Ruinen verricht.

Op verzoek van andere stichtingen uit Nederland werd in de jaren 90 steeds vaker een beroep op Van Regteren gedaan voor het vervoeren van hun hulpgoederen. Om die reden breidde het wagenpark gestaag uit maar werden wij ook steeds bekender in het voormalige Oostblokland.

Sinds jaar en dag zijn wij onderweg in Roemenië en kunnen onze Nederlandse chauffeurs putten uit een geweldige ervaring op het rijden naar en van Oost Europa.

Desgewenst maken wij tegenwoordig “uitstapjes” naar Moldavië, Bulgarije, Oekraïne en Albanië.

Wat kan Van Regteren Ruinen voor uw hulporganisatie betekenen?

 Zoals gezegd zijn wij een ervaren vervoerder van uw hulpgoederen. Uw goederen worden getransporteerd met modern, goed onderhouden materiaal wat voldoet aan de modernste emissie eisen en Europese wetgeving.

Onze Nederlandse chauffeurs zijn goed opgeleid en ervaren vakmensen die al jaren de weg vinden in het Oostblok.

Wij hebben op korte termijn mogelijkheden om hulpgoederen te vervoeren naar Roemenië, echter het moge duidelijk zijn dat ook wij de internationale corona maatregelen in acht dienen te nemen.

Neemt u gerust contact met ons op voor een vrijblijvende aanbieding voor het vervoer van uw hulpgoederen.

Van Regteren Ruinen

Deel deze pagina: